Friskvårdskontroll 

Delar ur en friskvårdskontroll som utförs av leg.sjukgymnast/leg.djursjukskötare Linn i videon nedanför: 

Leg.Fysioterapeut Sara undersöker ryggraden
Leg.Fysioterapeut Sara undersöker ryggraden
Leg.Fysioterapeut Sara undersöker muskulaturen i bakben
Leg.Fysioterapeut Sara undersöker muskulaturen i bakben
Leg.Fysioterapeut Sara undersöker frambenets leder
Leg.Fysioterapeut Sara undersöker frambenets leder
Undersökning av ryggkotpelare i alla dess plan
Undersökning av ryggkotpelare i alla dess plan
Viktigt att hunden känner sig trygg under friskvårdskontrollen mycket godis får ges!
Viktigt att hunden känner sig trygg under friskvårdskontrollen mycket godis får ges!
Vi tittar på hundens stående position, vinklar och hur hunden belastar benen
Vi tittar på hundens stående position, vinklar och hur hunden belastar benen
Ex. på stabilitetsundersökning / övning i ett
Ex. på stabilitetsundersökning / övning i ett

Friskvårdskontroll - ligg steget före!

Vi erbjuder friskvårdskontroller för både hund & katt på vår klinik i Uppsala eller via hembesök i Uppsala län.
Vi finns även som konsulter på Enköpings Djurklinik där ni bokar via deras hemsida. 

Varför Friskvårdskontroll?

Genom en friskvårdskontroll får du information om din hunds fysiska hälsostatus & förutsättningar och kan hjälpa dig att upptäcka eventuella problem i rörelseapparaten i tid. Det är alltid bättre och enklare att förebygga skador än att reparera dem när de uppkommit.

En regelbunden friskvårdskontroll 1-2 ggr/år är något alla borde ge sin hund och katt, oavsett ras samt oavsett om du har en aktiv tävlingshund, sällskapshund eller högpresterande arbetshund eller tjänstehund, likväl till sällskapskatten och avelsdjur då hundar & katter får spänningar och smärta i kroppen precis som vi. Spänningar samt värk i muskler som inte tas om hand direkt kan leda till felbelastning i leder vilket ökar skaderisken markant och kan även i många fall ge beteendeförändringar då djuret fått smärta som hade kunnat undvikits. 

Vid friskvårdskontroller kan en legitimerad fysioterapeut/sjukgymnast även ibland hitta tidiga tecken på ex. tillväxtsjukdomar och kan således remittera vidare direkt till veterinär. Tillväxtsjukdomar är vanligast vid 4-8 månaders ålder och detta vill man hitta i så tidigt stadium som möjligt för att kunna åtgärda hos ortoped. Hittar vi besvär hos ditt djur som behöver veterinärvård har vi möjlighet att skriva en remiss till specifik klinik/veterinär. Ibland är det svårt att se rörelsestörningar hos sin hund eller katt då djur är experter på att inte visa och duktiga på att kompensera då de har 4 ben att parera mellan jämfört med människan. Låt oss undersöka ditt djur och förklara hur ditt djurs kropp mår idag!

Detta ingår i en friskvårdskontroll hos oss: 

En friskvårdskontroll innebär att  en legitimerad sjukgymnast/legitimerad fysioterapeut (med universitetsutbildning i grunden samt vidareutbildning på djur) utför en gedigen genomgång av ditt djur med följande: 

  • Rörelseanalys (tittar på djurets rörelser i alla gångarter, framifrån, bakifrån samt från sidan - ibland i trappor och via hopp och detta utförs alltid utomhus på plan fast mark om vädret tillåter. Vi noterar eventuella rörelsestörningar eller avvikelser. Tittar på hundens beteende i rörelse. Här vill vi helst att hunden går som vanligt som en promenad avslappnad men vi kan även om du har en tävlingshund be hunden utföra vissa moment ex fotgående eller liknande för att se eventuella avvikelser. 
  • Funktionella tester (test av styrka/stabilitet/ledrörlighet i aktivt och passivt skede dvs av hunden utför moment själv med hjälp av ex. godislockande samt passivt av sjukgymnasten). 
  • Undersökning av alla benleder (frambensleder;  tåleder, handled, armbågsled, bogled (axelleden). Bakbensleder; tåleder, hasled (fotled), knäled, höftled). 
  • Undersökning av ryggkotpelaren (halskotor och ryggkotor, samt revbensleder, bäckenleder och svanskotor. Vi undersöker svikt dvs rörlighet i rygglederna i varje specifikt segment, samt hela ryggen, samt rörlighet i revbensleder, och bäckenstabilitet, letar efter smärta, stelhet eller nedsatt rörlighet i ryggledens olika plan)
  • Undersökning av stabiliserande viktiga ligament i benleder (ex. ligament i tåleder, handled, fotled, knäled etc). 
  • Undersökning av käkled och muskler kring käkled, tinning. 
  • Undersökning av muskulatur (undersöker muskellängd, stelhet, obalans, styrka, vi kikar även på den viktiga bålstabiliteten samt kroppskontroll och ser därefter vad din hund kan behöva stärka). 

Efter genomgången friskvårdskontroll ger vi djuret individuellt anpassade övningar om du bokat 50 min kontroll där 1-4 övningar ingår som är baserat på eventuella fynd/obalanser under undersökningen. Du som djurägare får med dig rekommendationer på vad som kan hjälpa djuret till förbättring/bibehålla dess status. Önskar du papper på vad vi hittat, samt övningar och rekommendationer så skickar vi detta per mejl i efterhand.

Hur ofta rekommenderas Friskvårdskontroll? 

En friskvårdskontroll rekommenderas för alla hundar i alla fall 1 gång/år. Aktiva hundar (tävlingshundar/jakthundar/tjänstehundar) rekommenderas 2ggr/år eller inför/efter varje tävlingssäsong. 

Observera: En friskvårdskontroll är inte att jämföra med en veterinärmedicinsk undersökning! Vid misstanke om skada/sjukdom ska du alltid först rådfråga din veterinär i första hand! Har din hund rörelsestörningar dvs går orent? Haltar din hund? - besök veterinär direkt och få en bedömning tidigt, gärna en hältveterinär eller ortoped. Vi kan absolut hjälpa till att undersöka din hund i samråd med veterinär för att göra en utförlig bedömning vid problematik men då gäller nybesök.

Vi erbjuder friskvårdskontroller för både hund & katt på vår klinik i Uppsala eller via hembesök i Uppsala län.
Vid bokning av hembesök mejla eller ring oss på djuribalans@outlook.com  / 073 540 97 04

Vi finns även som konsulter på Enköpings Djurklinik där ni bokar via deras hemsida/telefon.  

Prislista för friskvårdskontroll och alla våra behandlingar/paket hittar ni här