Vattentrask / Watertreadmill

Vi erbjuder inte vattentrask längre. 

I videon ovan syns travträning - första tillfället, lite tungt och okoordinerat första tillfället med högt vatten, men hunden anpassar sig snabbt efter att terapeuten har justerat vattennivå och hastighet till de enklare. 

Klar med friskvårdspasset i vattentrasken
Klar med friskvårdspasset i vattentrasken
Rehabilitering i vattentrask med katt
Rehabilitering i vattentrask med katt
Rehab i vattentrask / Watertreadmill efter operation i bogleden
Rehab i vattentrask / Watertreadmill efter operation i bogleden
Katt - Maine Coon i vattentrasken, tränar pga sin artros i höftleder och knäleder
Katt - Maine Coon i vattentrasken, tränar pga sin artros i höftleder och knäleder

Vad är en Vattentrask / Watertreadmill? 

Friskvård & Rehabilitering kan ske i form av vattenterapi där Vattentrask / Watertreadmill är en skonsam och kontrollerad träningsform. 

Vattentrasken är en träningsanläggning där djuret går på ett löpband i vatten. Hunden kan lätt komma in och ut genom en mindre ramp och kan komma ut och in i vattentrasken på två sidor. Anläggningen har stora glasväggar så djurägare lätt kan kommunicera med sin hund och motivera, terapeuten kan lätt se hundens rörelser framifrån, bakifrån samt från båda sidor och anpassa träningen under tiden, samt att hunden ser ut bra och känner sig trygg. Vattentrasken har ett löpband inbyggt som hunden/katten står på, där man sedan fyller upp med behagligt tempererat vatten. När djuret är redo startar man löpbandet samtidigt som djurägaren matar på med godis vid inlärning alternativt ger hunden en vattenleksak. Hundar lär sig relativt snabbt och uppskattar träningen enormt mycket om gott godis erbjuds. Många hundar behöver därefter knappt godis/belöning utan träningen i sig blir för en del belönande. Men som många vet behöver djur precis som vi människor "lön för arbetet" och motiveras med hjälp av gott godis/leksak/glada tillrop varje tillfälle. 

Anpassning av träning sker individuellt 

Vattennivån och hastigheten på bandet varieras beroende på om det är friskvård eller rehabilitering, hundens typ av skada och hundens ålder och dagsform. Värmen kan lätt regleras och behöver din hund (oftast äldre eller rehabdjur) ha varmare vatten anpassas detta för att få en behaglig avslappning och ökad cirkulation i vävnader. Är det en katt som ska tränas står oftast terapeuten eller djurägaren inne i vattentrasken på sidorna av löpbandet, katten bör ha en anpassad egen sele med sig, alternativt kan de även gå bra med flytväst. 

Varför välja vattentrask som vattenterapi?

Djuret accepterar vattentrasken / passar alla skador samt för friskvård
Denna typ av träning passar både som rehabilitering efter skador och för friska hundar som behöver träna upp kondition, styrka eller gå ner i vikt. 
Water treadmill är ett mycket bra alternativ även för hundar som inte är så förtjusta i att bada då de känner en viss trygghet av att hela tiden ha markkontakt. Efter en lugn introduktion brukar även hundar som ogillar vatten, vänja sig vid treadmillen. Vi har flera hundar som efter några gånger i vattentrasken sedan badar eller går i vatten utomhus på sommaren. 

Viktavlastning
Vattnet avlastar djurets leder då man med hjälp av högre vattennivå kan minska kroppstyngden vilket är oerhört viktigt vid rehabilitering av djur, tidigare skador som behöver tränas upp skonsamt och om man vill träna sitt överviktiga djur där längre promenader kanske inte är ett alternativ. 

Förändrat rörelsemönster
Tack vare att vattnet avlastar vikten från hundens leder och med individuellt anpassade inställningar med vattennivå och värme kan hundens rörelsemönster ändras. Oftast ser man att hundar som har svårt att skritta på plan mark kan skritta avsevärt lättare i vatten, då djuret lyfter mer på tassar och ben vilket underlättar skritten. Vi terapeuter vill (oftast) att djuret ska ta ut sina rörelser ordentligt för att arbeta igenom varje led i benen samt utnyttja hela ledens rörelseomfång - detta uppnås oftast direkt vid friskvård och individanpassas vid rehabskador för att försiktigt trappa upp ledens rörlighet igen efter en operation/skada. 

Muskeluppbyggande träningsform
Vattnet tillsammans med att löpbandet är igång ger ett motstånd - vilket ökar med hastigheten på rörelsen. Detta ger en bra träningsform för muskler. Vi på Djur i Balans har även backfunktion (djuret kan gå i en backe uppför/nedför) där vi kan bland annat kan stärka djurets motor - dvs rumpa och baksida lår väldigt effektivt. som vanligtvis är ett problemområde för både hund och katt, även perfekt för rehabhundar som behöver träna excentrisk träning av sina muskler. Träningen i vatten stärker hela den längsgående ryggmuskulaturen och benmuskulaturen mycket effektivt och stimulerar hela rörelseapparaten. 

Ger stabilitet
Vattnet ger även viss stabilitet tack vare det hydrostatiska trycket vilket är en stor fördel för patienter med dålig balans, t ex vid ryggskador eller äldre hundar. Samtidigt som då många hundar med dessa problemområden kan slappna av i vattnet. En del äldre hundar uppskattar bara att stå i varmt vatten en stund och kanske gå några enstaka minuter, just för att få den där avslappningen och inte behöva känna kroppstyngden och att de ej behöver "hålla upp" sig själva. 

Avsvällande / Ökad cirkulation
Vatten har ett hydrostatiskt tryck vilket ger stabilitet i vattnet (enklare att stå och gå) men även en påverkan på cirkulationen - blodkärlen. Det kan underlätta för ex svullnader att gå ner efter en skada/operation. 

Skritt som träningsform
När det gäller kondition och flås är en rejäl galopp över stock och sten förstås ett bra motionspass, särskilt för hundens hjärta och stora muskler. Men faktum är att det mest energikrävande sättet för en hund att förflytta sig är att gå i långsam skritt. Tänker du efter så är det troligen inte särskilt ofta hunden skrittar vid din sida - om den själv får välja takt - antingen travar den eller så går den passgång, det vill säga flyttar båda benen på samma sida samtidigt, vilket ger en lite vaggande gång. Skritt ger en perfekt träningsform och den underlättas i vattnet på löpbandet. Att skritta är oerhört tungt för hunden/katten, och ger en mycket bra träningsform för alla benens muskler och även ryggmuskler. 

Varför inte bara simma sin hund?

Simning är en utmärkt träningsform för friskvård och ibland även rehabilitering. Fördelen med water treadmill, jämfört med simning, är att hastighet och motstånd kan regleras med hjälp av vattennivån, vilket ger en mer styrd träning. Eftersom träningen kan regleras på flera sätt, blir den individuellt anpassad, vilket ökar förutsättningarna för en bra rehabilitering. hunden måste också använda alla fyra ben och inte bara arbeta med frambenen. Så som terapeut skulle vi önska att ha båda alternativen, både simbassäng och vattentrask men skulle vi på djur i balans välja mellan dem är vattentrasken avsevärt skonsammare och mer effektivt vad gäller muskeluppbyggnad. Simning ger dock ett bra flås och tränar konditionen (hjärta & lungor) väldigt bra och ger en del muskeluppbyggnad. 

Vi rekommenderar alla hundägare och kattägare att vattentraska sina djur, oavsett som friskvård som förebyggande träning eller vid rehabilitering samt oavsett skada/ålder eller träningsform - bara du har rätt terapeut som guidar träningen och vet vad dem gör!

Glasväggar runt om vattentrasken för att se rörelserna bra
Glasväggar runt om vattentrasken för att se rörelserna bra
Tempererat varmt eller kallare vatten beroende på typ av träning
Tempererat varmt eller kallare vatten beroende på typ av träning
Inlärning av vattentrask
Inlärning av vattentrask