Varför Friskvård?

Vi behöver bara titta på våra hundar i slow motion för att se kroppens ansträngningar när de utför normala uppgifter. Om vi ​​sedan lägger till en aktivitet som agility, lydnad, IGP eller annan hundsport som vi vanligtvis utövar med hunden och plötsligt ber vi om en enorm mängd aktivitet från hundens kropp. 

Nedan följer en slow motion-video från 2012 International Border Collie Competition.

När du tittar på den här videon är det uppenbart att vi ställer höga krav på våra hundar fysiska förmåga att kunna utföra hindren på en agilitybana. Det kräver en stor insats av kontroll, balans och styrka från våra hundar & oftast går de utmärkt för hundarna. 

Men alla träningar & tävlingslopp går inte alltid så smidigt som vi önskar och saker kan gå fel. Det är vid dessa tillfällen som vi tar kontroll-, styrka- och balanselementen till det yttersta. 

I mänsklig friidrott och idrott kommer idrottaren att tillbringa en stor del av träningstiden i gymmet och träna på lämpligt sätt för den sport som deltar i. Som med mänsklig idrott bör de övningar och konditionering vi utför vara lämpliga för den aktivitet vi planerar att göra. Exempelvis är den övning och träning som en maratonlöpare kommer att göra väldigt annorlunda än en 100 m sprinter. På liknande sätt är den träning och träning vi skulle göra för en smidighetshund väldigt annorlunda än vad vi ska göra med en canicross / slädhund. Vi bör alltid vara uppmärksamma på kraven på kroppen för den aktivitet vi tränar för. 

Genom att genomföra ett lämpligt tränings- och konditioneringsprogram kan du bättre förbereda hundens kropp för att utföra de uppgifter vi ber om. Genom att ha rätt styrka, balans och flexibilitet kommer din hund att kunna justera sig bättre, hantera svårare uppgifter lättare, båda kan leda till bättre prestanda men ännu viktigare minska risken för skador om saker inte går enligt plan.

Sen finns det alltid andra saker förutom grenspecifik träning man bör göra med sin atlet. Det är där vi kommer in och stöttar med både grenspecifika fysiska övningar OCH övriga fysövningar med mera.