Rehabilitering

Till oss kommer hundar och katter för rehabilitering efter en skada eller ett ortopediskt ingrepp. Vid många diagnoser är rehabiliteringen en nödvändig del för tillfrisknandet. 

Ordet rehabilitering betyder att "återgå till tidigare funktion" och innebär att djuret tränas fysiskt för att återfå ett så normalt och funktionellt liv som möjligt. 

En leg. sjukgymnast tar emot er för ett nybesök där vi  tillsammans med dig som djurägare lägger upp en rehabiliteringsplan för din djur. Rehabiliteringen innebär besök på hos oss på kliniken för träning & mjukdelsbehandling, hemträningsråd & övningar, samt eventuellt kostupplägg om din hund är överviktig.

Efter operation och några veckors rehabilitering brukar det sedvanligt vara återbesök till ortoped.

Vanliga diagnoser som vi behandlar är:

  • Traumatiska skador t.ex. korsbandskador, frakturer, muskel- och ligamentskador
  • Degenerativa skador (förslitningsskador), artros och spondylos
  • Kongenitala (medfödda) problem som t.ex. höftledsdysplasi, patellaluxation eller osteochondros (OCD)
  • Neurologiska bortfall t.ex. diskbråck, lumbosacral stenos (L7-S1)
  • Övervikt

REHABILITERING

Återfå största möjliga ursprungliga funktion & livskvalité

Syftet med rehabilitering är att djuret ska kunna återgå till sin tidigare funktion eller så nära som möjligt efter skada/operation, eller att ge djuret högt välbefinnande med ett så aktivt liv som möjligt.

Rehabilitering förebygger nya skador, underlättar läkning och hjälper din vän att återhämta sig efter en skada/operation snabbare och mer smärtfritt.

En bra rehabilitering är lika viktig som en operation eller medicin för att ditt djur ska uppnå så hög livskvalitet som möjligt efter en skada.

Innan ett besök hos djursjukgymnast görs vanligtvis en  veterinärbedömning av ditt djurs problem och en allmän hälsostatus. Sedan remitteras djuret till oss.  Vi undersöker ditt djur och lägger upp en individanpassad behandlingsplan för fysioterapi/sjukgymnastik.

Låt mig hjälpa din vän på sin rehabiliteringsresa  


Rehabilitering

Beroende på hur djurägaren har möjlighet tidsmässigt, ekonomiskt etc, kan dj.ägaren välja att göra ett nybesök, få hemövningar och komma på ett eller flera återbesök för kontroll, och sköta rehabiliteringen hemma självständigt med hemövningar. Jag föredrar alltid att djuret kommer på behandling hos mig för att hålla koll på processen i rehabiliteringen. Vid återbesök kontrollerar jag hur träningens framskridit och om ändringar måste göras i behandlingsplanen.