Ta hand om din åldrande hund

10.10.2021

Precis som vi människor kan hundar få åldersrelaterade krämpor i rörelseapparaten. Men de allra flesta mår ändå bra av fysisk aktivitet. Tricket är att anpassa nivån till den egna hundens förutsättningar. 

Alla hundar åldras olika, beroende på sjukdom och tidigare skador etcetera. En del seniorer är friska och tävlar i olika hundsporter fast de med råge passerat tioårsstrecket. Andra börjar känna av besvär från leder och muskler betydligt tidigare. Hundar som passerat 7 års ålder kallas senior, men behöver inte kännas som senior för detta - snarare tvärtom, kanske är de i sin livs bästa form!

Vad man ska tänka på som ägare när ens hund börjar bli gammal? 

Att låta hunden åldras på en individuellt baserad nivå

Precis som människor åldras hundar olika. En del människor behöver tidigt på ålderns höst flytta in till ett äldreboende för extra omtanke och hjälp i vardagen medans andra kan leva självständigt i sitt hem och vara aktiv med vardagssysslor långt upp i åldern. Vissa hundar med diagnoser i rörelseapparaten eller med medicinska sjukdomar  kan åldras fortare medans andra seniorer är friska långt upp i åldern och orkar mer och kan vara aktiva med hundsport ock tävling och hög motion avsevärt längre än många andra. 

Vi har idag också en utmärkt veterinärmedicinsk sjukvård för våra hundar som gör att våra hundar lever avsevärt mycket längre tack vare ny forskning, nya mediciner & rehabilitering vid skador som gör att våra hundar kan leva ett så smärtfritt och aktivt liv som möjligt.


Tänk på att inte göra hunden gammal i förtid genom att korta av promenaderna eller minska promenadtakten för tidigt.

Hundar mår bra av fysisk aktivitet och rörelse, även den äldre hunden och min upplevelse är att seniorhundar som lever med andra yngre hundar i samma hem får mer motion än ensamhunden som blivit senior. Man anpassar oftast mer för ensamhunden och kanske väljer den raka grusvägen/asfaltsvägen istället för en skogspromenad som man skulle tagit med de yngre hundarna. Låt den äldre hunden följa med på skogspromenaderna men anpassa promenaden till ett långsammare tempo och välj en kortare väg vid behov.


Äldre hundar har sämre blodflöde 

Äldre hundar har sämre blodflöde till huden och fryser lättare än yngre djur. De får gärna ha ett varmt utetäcke efter årsitdens variationer, likaså finns nu tunnare inomhustäcken som kan passa om seniorhunden är stilla mycket dagtid eller på natten. 



Ge seniorhunden tid

När hunden blir äldre förändras den både till kropp och sinne. Syn och hörsel försämras och det tar längre tid för den att uppfatta saker, förstå vad som händer och att "läsa tidningen" på promenaderna. Med åldern blir hunden också stelare och det kan ta mer tid att resa sig och promenaderna går långsammare. Ge seniorhunden tid, låt den ta saker i sin takt och låt den stanna upp och pausa ibland - för de är den värd! Låt promenaden bli den äldre seniorhundens egna promenad så långt det går. 

Ta vara på er tid tillsammans

De sista åren med en gammal hund kan påminna om valpperioden med ständig närvaro och passning. Den äldre hunden behöver precis som valpar täta rastningar, flera små mål mat och mycket vila. Man måste ständigt ta hänsyn till den gamla hundens behov och det kan vara svårt att ta med den gamla hunden på allt för aktiva aktiviteter.

Vilka möjligheter man har att ta hand om en åldrande hund är såklart individuellt men att dela sina dagar med en frisk, välvårdad och levnadsglad hund är något av det bästa som finns!


Vad kan man göra för att underlätta/förebygga skador?

· Håll hunden i normalvikt

Hålla hunden i bra vikt, dvs förebygga övervikt!

Övervikt belastar hundens leder och kan leda till många olika välfärdssjukdomar hos hunden och inte bara i muskler och skelett som riskerar att förkorta hundens livslängd. Övervikt leder till stor belastning på hundens leder framförallt rygg och framben, vilket ofta leder till smärta ock sämre rörlighet. Hundar har ca 60% av sin kroppsvikt i frambenen så en lättare övervikt ger avsevärt mer tyngd på tåleder och armbågsleder. Övervikten ger stor påfrestning på ryggens leder och kan lättare ge upphov till muskelvärk och degenerativa förändringar som är orsakat av miljö och yttre påfrestningar i rygg så som artros, spondylos, diskbråck etc.

Övervikt förkortar hundens liv, den blir begränsad och får en sämre livskvalitet. Den löper större risk att utveckla olika sjukdomar och besvär så som ledsmärta.

· Fysiskt aktiv & varierande motionsform

Var aktiv med er seniorhund på lagom individanpassad nivå. Gå gärna med den aktiva seniorhunden offroad i skogen där hunden får lyfta på tassarna genom att gå över blåbärsris, gå i backar och ta sig fram naturligt, allra helst helt lös men annars i sele och lina eller längre koppel.

För den mindre aktiva senioren - skippa vardagspromenaden i stan eller grusvägen och gå på en enklare stig i skogen där hunden lyfter tassarna något högre över rötter. Alt. Gå ut i gräset en stund från asfaltsvägen inne i stan, eller faktiskt låta hunden gå ut i diket för att nosa - då tänker alltig jag som sjukgymnast Jippi - nu tränar hunden, allra bäst är om de är lite vatten i diket så hunden får lyfta på tassarna lite mer.

För att hunden ska må bra fysiskt krävs förutom en bra balans & koordination, en god kondition och uthållighet. Det finns också en stark koppling mellan en god kondition och psykisk orkdvs. mental hälsa. Oavsett vilken typ av aktivitet eller arbete din hund ska utföra ger en god kondition bättre förutsättningar för att ni ska lyckas med träning och tävling eller bara för att ge din hund ett friskt liv.

Skogen -ett gratis gym utomhus

Utnyttja skogen som gym. Gå i skog och mark, t ex blåbärsris i alla gångarter. Det är mer krävande för hunden än enbart promenader på plant underlag. I råterräng tränar hunden både muskelstyrka, kroppskontroll och rörlighet. Försök få hunden att skritta i blåbärsriset och "off road"i koppel samt om möjligt lös. Försök få till skogspromenader 2-3 ggr/vecka.


· Rörlighet i leder / låt hunden lyfta på tassarna!

Gympa för hundens leder och glöm inte att rygglederna. Rygggympa genom att låta hunden rulla på rygg i nysnö eller i gräset är ett utmärkt sett att se att hunden är rörlig i ryggen samt hur rörlig den är, samt att vi får in välgörande rörelser i ryggens leder.

Låt hunden lyfta på tassarna! Vi har skapat ett samhälle som är enkelt och anpassat för att vi människor ska kunna ta oss fram. Men vi människor samt djuren är gjorda för rörelse. Tänk hur hunden skulle ha levt utan vårt samhälle, de hade gått upp och ned, hoppat, gått i högt gräs, genom skog och mark, gått i vatten och rört sig avsevärt mycket mer än som sällskapshundar.

· Se till att hunden går i alla gångarter


SKRITTA HUNDEN I FORMNär det gäller kondition och flås är en rejäl galopp över stock och sten förstås ett bra motionspass, särskilt för hundens hjärta och stora muskler.

Men faktum är att det mest energikrävande sättet för en hund att förflytta sig är att gå i långsam skritt. Tänker du efter så är det troligen inte särskilt ofta hunden skrittar vid din sida - om den själv får välja takt - antingen travar den eller så går den passgång, det vill säga flyttar båda benen på samma sida samtidigt, vilket ger en lite vaggande gång.

Varför är då skritten så krävande? Jo, helt enkelt för att då lyfter och flyttar hunden bara ett ben i taget, och de lyfter dem ofta ganska högt. Skritt går också långsamt, vilket gör att den inte kan utnyttja farten för att ta sig framåt. Detta gör att rygg, höfter och skuldror och det vi brukar kalla pilatesmusklerna (småmusklerna runt leder och större muskler) får jobba mycket mer än vid till exempel trav eller galopp.

Positivt: I skritten lyfter hunden upp benet ganska högt, kan användas till de flesta typer av underlag.

Positivt / negativt: Eftersom hunden lyfter ett ben i taget så behöver den en RÖRLIG & VÄLMUSKLAD rygg.

Negativt: DYR i energi

· Varierad träning - Träna tvärtemot vad hunden är bra på - gör de hunden är dålig på

Vad har du för ras? Vad är den gjord för att göra?

Dvs har du en racerhund som kan springa milen utan att bli flåsig och har en otroligt bra uthållighet och kondition naturligt (ex. En bordercollie/vinthund) så försök få in lugna promenader varvat med skritt som bygger mycket muskler i rygg och ben, samt balansövningar i stillastående (statiskt) men även balansträning i rörelse (dynamiskt).

Har du en muskelhund (ex. En rottweiler / amstaff) som bygger muskler bara av att gå en promenad så behövs oftast konditionsträning läggas in på ett skonsamt sätt. Här är oftast problemet att de får lite för mycket muskler som kan bli för korta och tighta och gör så att benlederna förhindrar i rörelse pga att musklerna håller emot, så extra kärlek åt att bibehålla musklerna starka som de är men smidiga och långa så hunden inte skadas pga en för stel muskler vid explosiva hopp eller liknande.

· Uppvärmning

Uppvärmning är A & O inför lek med andra hundar eller inför träning/tävling/fysisk motion.

Uppvärmning inför aktivitet


Syfte uppvärmning:

cirkulationen kommer igång, musklerna värms upp och KROPPEN FÖRBEREDER SIG g för arbete vilket minskar risken för skador och ökar hundens prestationsförmåga.


Effektiviserar träningen (aktiviteten) som skall utföras och minskar skaderisken.

Uppvärmningen är lika viktig som träningen i sig-utan uppvärmning kommer hundens prestationsförmåga att sänkas under den aktivitet ni utför och skaderisken ökar enormt mycket. Hundar behöver även värmas upp även inför lek med andra hundar. Lek är enormt påfrestande förhundens kropp och ger oerhört mycket skador -ffa korsbandsskador pga att hunden oftast är kall vid start och rör sig vilt för våg med snabba start och stopp samt blir snabbt trött men den mentala biten vill fortsätta leka trots trött kropp. Att inte glömma är att många hundar får hoppa ut ur en kall bil och rusa ut = hög skaderisk.

· Vilodagar - Ge den äldre hunden möjlighet till vila och återhämtning

Låt hunden bara vara vissa dagar, ha lata dagar tillsammans med din hund!
Vissa dagar behöver den gamla hunden sova & vila mer än vanligt. Kanske har den varit mer aktiv än vanligt dagen/dagarna innan? Det tar längre tid för den gamla hunden att återhämta sig så ge den tid för vila och återhämtning. När seniorhunden vilat färdigt kommer den att vara pigg på sällskap och aktiviteter igen.

Tänk på att lägga in vilodagar under veckan oavsett träningsform likaså för grenspecifik träning som ex. bruks, agility etc. Återhämtning är en viktig del av muskeluppbyggnad och framförallt för våra seniorer.

· Friskvårdskontroll

En friskvårdskontroll innebär att en legitimerad sjukgymnast / fysioterapeut utför en kontroll av hundens fysiska form.

Genom en friskvårdskontroll får du information om din hunds fysiska hälsostatus & förutsättningar och kan hjälpa dig att upptäcka eventuella problem i rörelseapparaten i tid. Det är alltid bättre och enklare att förebygga skador än att reparera dem när de uppkommit.

En regelbunden friskvårdskontroll är något alla borde ge sin hund, oavsett ras, en aktiv tävlingshund, sällskapshund eller högpresterande arbets/tjänstehund, då hundar får spänningar och smärta i kroppen precis som vi. Spänningar och smärta som inte tas om hand leder till felbelastning, ökas skaderisk och även i många fall beteendeförändringar.

En friskvårdskontroll rekommenderas för alla hundar i alla fall 1 gång/år. Aktiva hundar (tävlingshundar/jakthundar) rekommenderas 2ggr/år eller inför varje säsong.

Observera: En friskvårdskontroll är inte att jämföra med en veterinärmedicinsk undersökning! Vid misstanke om skada/sjukdom ska du alltid först rådfråga din veterinär.

Hjälpmedel för seniorhunden

En stadig sele kan vara bra att hålla i när man behöver stötta seniorhunden som ska hoppa in eller ur en bil, båt, gå i trappor eller på ett halt golv.

Golv täckta av halkfria mattor, en ramp för att gå in/ur bilen, en upphöjd plats för mat och vattenskål, flera mjuka liggplatser och ett värmande/svalkande täcke är tillbehör som också kan höja livskvaliteten för seniorhunden.

Och vad ska man undvika?

· Lek & träna inte på hala underlag

Undvik Lek & träning på hala underlag både inomhus och utomhus. Jag låter aldrig mina hundar träna eller leka inomhus på hala underlag så som parkettgolv eller klinkers. Det är fasta mattor som gäller eller lek utomhus om vädret tillåter. Regnar det ute undvik fartiga övningar och lek då hunden lätt tappar greppet om marken. Det gäller både valpar, unghundar, vuxna och seniorer. Att leka på hala underlag är onödig och ger oftast belastningsskador som lätt kunde ha undvikits.

· Bryt lek i tid!

Leka inte för länge med din hund, eller hundkompisar. Bryt i tid! Skador i muskler och leder uppkommer ofta när musklerna börjar bli trötta och kroppen reagerar inte tillräckligt på ett visst steg eller vridning och skadan är skedd. Den vanligaste skadan för hund är oftast korsbandsskada och de är oerhört vanligt att höra att hunden lekt med andra hundar om de uppstått av trauma.

· Öppna inte bara bilburen eller ytterdörren

Släpp inte bara ut hunden från bilen när hunden legat ouppvärmd i samma position länge. Visst känner ni igen att hunden ofta rusar iväg från bilen och in i huset/lgh alt. När man öppnar ytterdörren och ska ta en promenad så sticker de iväg med full kraft? Det är inte bra för kroppen.

Finns det någon träning eller särskilda aktiviteter som är extra lämpliga för äldre hundar?

Fortsätt att aktivera seniorhunden

Alla hundar oavsett ålder mår bra av att få hålla igång och känna sig behövda. Skapa en rutin och aktivera den äldre hunden korta stunder fördelat över dagen. Övningar som att hämta och bära, gå slalom, dansa, backa och räcka vacker tass är uppskattade och hjälper samtidigt hunden att hålla sig rörlig och smidig.

Förgyll promenaden genom att belöna med godis när hunden söker kontakt, följer dig och kommer på inkallning. Låt den använda nosen genom att leta efter godis i högt gräs eller i kuperad terräng. En äldre hund kan inte alltid gå långa promenader men uppskattar en händelserik promenad med lagom svåra utmaningar och godis.

· Vattenterapi

Vattenterapi i form av simning eller vattentrask är en skonsam träningsform för alla hundar men framförallt för våra seniorer.

Vattnet avlastar lederna, samtidigt som det ger ett motstånd, vilket ökar med hastigheten på rörelsen. Tack vare att vattnet avlastar vikten från hundens leder kan hundens rörelsemönster ändras.

Vattnet ger även viss stabilitet, vilket är en stor fördel för patienter med dålig balans, t ex vid ryggskador. Träningen i vatten stärker hela den längsgående ryggmuskulaturen och benmuskulaturen mycket effektivt och stimulerar hela rörelseapparaten, samtidigt som den är avslappnande.

Fördelen med water treadmill, jämfört med simning, är att hunden måste använda alla fyra ben och inte bara arbeta med frambenen. Hastighet och motstånd kan också regleras med hjälp av vattennivån, vilket ger en mer styrd träning. Eftersom träningen kan regleras på flera sätt, blir den individuellt anpassad, vilket ökar förutsättningarna för en bra rehabilitering.

Denna typ av träning passar både som rehabilitering efter skador och för friska hundar som behöver träna upp kondition, styrka eller gå ner i vikt.

Water treadmill är ett mycket bra alternativ även för hundar som inte är så förtjusta i att bada då de känner en viss trygghet av att hela tiden ha markkontakt. Efter en lugn introduktion brukar även hundar som ogillar vatten, vänja sig vid treadmillen.

· Balansträning

Om hunden är duktig på att balansera både statiskt och dynamiskt

Det finns många fördelar med att träna balansboll med sin hund.

Det finns många fördelar med att träna balansboll med hunden. Det ger en god balans, koordination och stabilitet samtidigt som hunden får en bättre bålstyrka och bättre kroppshållning. Dessa egenskaper ökar prestationsnivån samtidigt som skaderisken minskar betydligt. Träningsmetoden är kontrollerad och skonsam och kan användas både i rehab- och friskvårdssyfte.

Utöver fysiska fördelar så har balansbollsträning även en positiv psykiskt inverkan genom att den höjer självförtroendet, de allra flesta hundar tycker att det är väldigt roligt och det ger bra berikning.

  • bättre kroppshållning
  • bättre bålstyrka
  • stabilare leder
  • bättre kroppskontroll
  • Utöver dessa fysiska fördelar så påverkar träningen även hunden psykiskt genom att det är självförtroendehöjande,
  • de allra flesta tycker att det är väldigt roligt
  • ger bra berikning för hundar med stort rörelsebehov.

Oavsett om man tränar lydnad, agility, spårar, jagar eller endast går promenader med sin hund så är balansbollsträningen ett mycket bra komplement som ökar prestationen.

  • Minskar risken för skada eftersom hunden bättre kan hålla balansen
  • Minskar belastningen på ryggraden
  • Förbättrar rörligheten genom att förbättra balansen
  • Leder och ligament kan fungera bättre eftersom muskelstrukturen kring dem är starkare
  • Förbättrar flexibiliteten
  • Förbättrar hållning
  • Förbättrar uthållighet
  • Förbättrar samordningen

· Hoppers - agility

Hoopers passar alla hundar. Ålder, ras och storlek är nästan irrelevant. Förutsättningen är dock att hundarna gärna samarbetar. Det är också lämpligt för hundar som inte får hoppa på grund av fysiska begränsningar. Till skillnad från Agility behöver hunden inte hoppa på en Hoopers-bana. Hoopers har inga hopp, bara hoops (bågar) som hunden måste passera genom och andra typer av hinder som hunden antingen måste springa igenom (tunnlar), bakom (staket) eller runt (tunnor) för att ändra riktning, Man bygger banorna med flytande mjuka linjer utan skarpa svängar eller vridningar vilket är skonsamt för hunden.

  • Rallylydnad
  • Aktivering av nos och hjärna

Glöm inte bort att aktivera huvudet, och ibland räcker de att byta promenadsträcka för att få en trevlig "aktiv" promenad för senioren. Bor du på landet åk in till stan och gå en kort runda eller tvärtom. Låt hunden lukta klart på sina ställen, rulla på gräset om den vill rulla. Låt hunden bestämma tempot.

Nosework.

När är de dags att låta sin älskade vän somna in?

Jag får ofta vara en stöttepelare tillsammans med ansvarig veterinär i frågor om detta.
Många gånger har vårt djur lidit av en längre tids sjukdom och man har som djurägare funderat på när det är lämpligt, värdigt och "rätt" att låta ens djur få somna in. I andra fall har en sjukdom uppkommit akut och man står plötsligt inför att ens älskade vän måste lämna en. Det svårare kan vara just när sin äldre hund långsamt successivt blir sämre, och vissa dagar är sämre än andra men glimten i ögat finns kvar.

Det finns en fras som jag tycker gör det lättare att bestämma när det är dags för ens djur att somna in för gott och den lyder:

"När man inte längre kan erbjuda sitt djur en funktionell och smärtfri livskvalite".

Då menar jag inte när ens gamla hund först börjar bli lite stel i lederna, - det finns ju mängder av bra sätt att behandla mild ledvärk etc, men när man känner, av vilken anledning som helst, att ens djur inte längre har en bra livskvalite med- eller utan mediciner, då är det ofta dags att ta det sista, mycket svåra, beslutet.

Sämre syn/hörsel på ålderns höst påverkar hundens fysiska status

Att komma ihåg är att äldre hundar oftast får sämre syn & även hörsel. Det sista som brukar försvinna/försämras är smaken/doften. Synen som förändras påverkar hundens balansförmåga och direkt fysisk kontroll.

Närhet och gemenskap

Den äldre hunden behöver mycket närhet och uppmärksamhet! Låt den vara med i gemenskapen och ta mycket på den. De flesta äldre hundar uppskattar lugn och lätt beröring vilket stimulerar "må-bra hormonet" oxytocin som ökar hundens välbefinnande. Låt gärna den äldre hunden sova i sängen men har du en hög säng kan det vara tryggast för hunden att få sova i en mjuk skön hundsäng på golvet intill dig. En äldre hund som tvingas sova själv eller lämnas ensam långa stunder kan bli orolig och stressad.

Har hunden en god livskvalite, dvs att hunden äter, dricker, kissar och tömmer tarmen lätt, den uppskattar vardagen och är smärtfri (eller så smärtfri som de går).

Ta hjälp av veterinär om din seniorhund har verkar ha ont i leder eller muskler, det finns många olika medicinska vägar man kan gå idag för att lindra värk. 





Är man osäker på sin hunds fysiska hälsa rekommenderas att utföra en seniorkontroll först hos veterinär för att kolla vanliga parametrar som kan försämras hos seniorhunden. De flesta veterinärkliniker erbjuder detta via ett blodprov samt allmän veterinärklinisk undersökning. Därefter kan man välja att göra en friskvårdskontroll hos sjukgymnast för att undersöka muskler och leder. 

Hur visar hunden till exempel tecken på smärta i rörelseapparaten?

När vi talar om rörelseapparaten avses skelettet, lederna, musklerna och andra mjukdelar.

Smärta i rörelseapparaten kan ge tecken inte bara fysiskt men även mentalt med förändrade avvikande beteenden från hundens "normala" beteenden.

Att komma ihåg är att hundar har 4 ben, och avsevärt lättare att avlasta kroppsdelar jämfört med oss människor. Detta gör att de kan vara svårt för ett otränat öga att se fysiska förändringar hos hunden så som lindrigare hältor eller avlastning av ben i stående position, vilket gör att många hundar går länge med fysiska förändringar i muskler och leder innan vi som djurägare upptäcker detta och går till veterinären. Sen att hundar ofta "glömmer bort" sin smärta när de sker något roligt så som bollkastning eller simma/leka med andra hundar gör att många djurägare tycker att sin seniorhund är pigg och aktiv och inte har några bekymmer alls fast den egentligen har smärtor. När hunden väl slutar leka med andra hundar, eller jaga sin boll har de oftast gått lång tid med smärtor.

Tecken på smärta hos hund kan vara:

Förändrat beteende hos hunden

Beteendeförändringen kan antingen komma snabbt eller succeccivt över tid. Kommer förändringen snabbt märker man som djurägare att något inte står rätt till och tar hunden till veterinär för snabb hjälp.

Beteendet kan även förändras över tid. Långvarig smärta som pågått mer än 3 månader hos hunden, kan ibland missas pga. att beteendet förändras successivt över tid och djurägare vänjer sig med hundens nya kanske långsammare promenadtempo eller andra beteenden som att svansen viftar mindre, sover mer, stelare kropp etc.

Förändrat beteende som kan vara tecken på smärta:

  • Har din hund alltid uppskattat hundmöten och plötsligt morrar eller drar sig undan
  • Morrar/biter/ovilja till att hälsa på människor som den vanligtvis uppskattar?
  • grinig mot de andra hundarna hemma/katten.
  • Håller sig undan

Fysiska tecken på smärta:

  • Mindre fysiskt aktiv 
  • Stel efter vila och sömn
  • Minskat lekintresse med sin förare eller att leka själv med sina leksaker hemma
  • Ovillig till motion eller rörelser som tidigare varit okej
  • Ovillig eller tvekar/måste ta sats inför att hoppa upp eller ned ex. i bilen/möbler. Ibland kan även hunden pipa till vid vissa hopp.
  • Sover mer eller mindre, vaknar på nätterna och vandrar runt.
  • Sitter annorlunda, mer på rumpan eller med benen åt sidan. Dvs sitter inte helt rakt och jämnt med tassar och underben intill kroppen, avlastande position.
  •  slickar/tvättar/naggar/biter på kroppsdel som tassar eller underben/ljumske. Vanligtvis ser man om det pågått ett tag med intensivt tvättande att hunden är rödförgad i pälsen och ibland fått svamp i området.
  • Svårt att komma till ro, kan inte hitta en sovposition i sin hundbädd. Eller vill sova kallt/varmare. 
  • Byter position ofta, vilar/sover inte lika djupt.
  • Reagerar annorlunda än tidigare vid beröring & hantering så som morrar, går undan, spänner upp ögonen. 
  • Vid på och avklädning vintertid med hundtäcken kanske hunden har svårt att balansera på 3 ben, eller ovilja till att man tar i en viss tass för att trä igenom hundjackan/täcket. 
  • Ogillar när man tar på eller av hundselen och föredrar halsband eller tvärtom.
  • Gnyr, piper, gnäller
  • Pälsförändring (tvättar sig ofta på samma ställe och kan få rödförgad hud/svampproblem
  • Vill inte gå på hala underlag
  • Aptitlöshet / mer hungrig
  • Håglös, slö blick
  • Hyperaktiv
  • Aggressiv
  • Orolig
  • stressad
  • Darrar/skakar
  • Flämtar

Kraftig akut smärta ger oftast ökad hjärtfrekvens, förstorade pupiller, salivering och ökat andningsmönster samt förändrad kroppshållning.